Energy-Efficient on a Sliver of Buildable Terrain – Maine Home + Design, December 2014

Energy Efficiency on the Sliver of Buildable Terrain: Priestley + Associates Designs a Northport Home

A young couple describing themselves as ‘two plus dogs’ requested a home with a spacious kitchen and an aesthetic that combines modern and traditional. Chosen for its spectacular view, their site in Northport presented just a sliver of level buildable terrain between bold ledge and steep slope … To naturally fit with the land, the main axis of the house aligns with topography: skewed terrace, deck, and balcony, and balcony elements induce an orientation sympathetic to the off-axis viewscape and rotate the entrance favorably to welcome visitors.”

Sustainable Design with Traditional Style

Passive solar was achieved via limited north fenestration and broad expanses of glazing on the south side. The building’s compact, cube-like overall form yields a favorable volume-to-skin ratio. Energy Star Appliances, dual-flush toilets, renewable materials, and high-efficient lighting all contribute to sustainability.