CAMDEN PUBLIC LIBRARY

Camden, Maine

Wishing to honor the community’s reverence of the existing historic edifice, while needing to triple its size, we concluded that a structure that joined with the lower level at the southern end of the existing building best met the criteria of historic sensitivity, efficiency, and economy of design. Our proposed addition respected the familiar and beloved prominence of the Camden Public Library building and the adjacent historically-designated Bok Amphitheater, linking them with a coherence that strengthened both. By partially submerging the new addition, the grassy lawn to the south of the present library building remained as a foreground to the harbor view from the grand Palladian window in the main reading room.

Drawings  © Priestley & Associates Architecture

< Return to Portfolio Navigation